Suchá Belá – najnavštevovanejšia roklina v Národnom parku Slovenský raj

Sústava rebríkov a reťazí nad Misovými vodopádmi, Suchá Belá, Slovenský raj

Suchá Belá je najnavštevovanejšou roklinou Národného parku Slovenský raj. Je tak krásna, že by bolo divné keby tu nemala vlastný článok. Neviem síce prečo sa volá Suchá, keď vždy keď tam prídem je plná vody, ale asi tí, čo ju tak nazvali mali dobrý zmysel pre humor. 🙂

Východné Slovensko čarovné hrdé, mám ho rád! :)

A nezabudnite dať lajk a prihlásiť na odber ďalších našich videí! :)

Obrovské skalné steny, vodopády, tečúce potôčiky, rebríky, stúpačky, reťaze, mostíky, nádherné stromy a rastlinky všade dookola… Jednoducho nádhera, ktorá mi zakaždým vyrazí dych! A určite nie len mne! 🙂

Misové vodopády na jar, Suchá Belá, Národný park Slovenský raj - 1

Misové vodopády na jar, Suchá Belá, Národný park Slovenský raj – 1

Tvorba webstránok



Booking.com

Suchá Belá

Kedy je Suchá Belá najkrajšia?

Suchá Belá je krásna na jar, keď sa topí sneh a vodopády sú najmohutnejšie, ale aj počas suchého leta, kedy je vody menej a nemusíte sa báť, že sa zamočíte. Či na jeseň keď je pekne sfarbená a všade je popadané lístie.

No a samozrejme nemôžme zabudnúť ani na zimu, kedy je pre zmenu v celkom inom šate, prikrytá polárnou bielou prikrývkou, ktorá vám pod nohami pekne vŕzga a skalné steny, potôčiky a vodopády krášlí ľadová výzdoba, ktorá je každou zimou krajšia a krajšia! 🙂

Jeden z množstva ľadopádov v rokline Suchá Belá, Slovenský raj

Tak už viete kedy je Suchá Belá najkrajšia – kedykoľvek! Ráno tesne po východe slnka však ponúka ešte väčší zážitok, ťažko tu o tomto čase niekoho stretnete, všetci sa sem totiž ešte len chystajú.

Bol som tam tak skoro ráno niekoľko krát a vždy sme tam boli úúúúplne sami (bububúúú, nič moc pre toho, kto sa sám bojííí :)). Isto ste videli fotku, na ktorej sa v Suchej Belej čakalo 45 minút na rebríky, však? Fuj, hrozná fotka!!! Len takú nikdy nespraviť… 🙂 Radšej si teda privstaňte!

Suchá Belá, Národný park Slovenský raj - 4

Suchá Belá, Národný park Slovenský raj – 4

Ako sa dostať do Suchej Belej? Mapa!

Neverím, že sa ešte nájde niekto kto v Suchej Belej nebol… Ale ak ste takí ako ja, že som ju ignoroval celých 35 rokov (strašná to nevedomosť), tak to asi aj celkom možné bude. Preto tu radšej pár rád napíšem!

Suchá Belá začína v Podlesku, kde je veľké parkovisko (ráno po východe slnka vždy prázdne). Na parkovisku je stánok, kde zaplatíte parkovné a kde si kúpite vstupenku do Slovenského raja (tak skoro ráno ale nie je u koho…).

No a potom sa už len držíte zelenej značky. Od parkoviska je to k ústiu rokliny len okolo 500 metrov (cca 10 minút), takže sa v divočine ocitnete celkom rýchlo, v čom má Suchá Belá oproti iným roklinám Slovenského raja veľkú výhodu!

Turistická mapa od parkoviska až po záver rokliny:

Rebríky v rokline Suchá Belá, Národný park Slovenský raj - 2

Rebríky v rokline Suchá Belá, Národný park Slovenský raj – 2

Na čo sa v Suchej Belej pripraviť

Na rebríky! Veľa veľa veľa rebríkov, mostíkov a stúpačiek. Ale tiež na to, že celú trasu pôjdete vlastne po koryte potoka. Kde tu treba doň aj stúpiť, takže nepremokavá vysoká obuv tu môže prísť v niektorých dňoch naozaj vhod.

Koryto je kamenisté a na kameňoch hrozí pošmyknutie, či vyvŕtnutie členka (nezabudnite na poistné do hôr!), takže znovu odporúčam vysokú obuv, v ktorej budete mať členok chránený. Ideálne s VIBRAM podrážkou – tá je totiž naj! 🙂

Stúpanie v Suchej Belej nie je veľké a túra (ak sa nebojíte rebríkov) je vhodná aj pre menších, či starších ľudí. Sú tu síce úseky, na ktorých si treba dávať obzvlášť veľký pozor ale s trochou skúsenosťami a aspoň kúskom sebazáchovy, prípadne za pomoci iných by to mal zvládnuť každý. Moje deti tu ja však ťahať nebudem! 🙂 Aspoň zatiaľ…

Vodopády v Suchej Belej

Suchá Belá je dlhá 3,5 kilometra a po jej celej dĺžke tečie potok Suchá Belá, ktorý v nej vytvára všeliaké malé vodopádiky, jazierka, ale samozrejme aj veľké vodopády s výškou takmer 30 metrov. Pozrime sa na tie najhlavnejšie z nich:

Misové vodopády

V Suchej Belej je niekoľko vodopádov a Misové vodopády sú prvé hlavné vodopády, ku ktorým sa dostanete zhruba po necelej hodine od parkoviska v Podlesku. A podľa mňa sú aj najkrajšie!

V Suchej Belej ide o najvyššie vodopády s výškou 29,5 metra, ktoré sú delené na dva stupne. Medzi hornou a spodnou časťou je pekné mini jazierko. Kedysi dávno (v roku 1908) v tejto najužšej časti rokliny končil turistický chodník.

Našťastie však už pokračuje ďalej, takže ak máte závraty z výšok, môžte si tu nacvičiť ako ich prekonať. Popri vodopádoch tu totiž prejdete len po dlhých rebríkoch, ktoré tu boli inštalované už v roku 1957!

Misové vodopády na jar, Suchá Belá, Národný park Slovenský raj - 1

Misové vodopády na jar, Suchá Belá, Národný park Slovenský raj – 1

Okienkový vodopád

O necelých 500 metrov ďalej prídete k ďalšiemu vodopádu nazvanému Okienkový vodopád. Je vysoký 12,5 metra a rovnako ako Misové vodopády aj tento je predelený na dve časti a v strede medzi nimi je tiež jazierko s krásnou priezračnou vodou, že máte chuť sa v ňom okúpať. Alebo sa aspoň poriadne napiť. 🙂

Tesne predním sa však budete musieť prepchať cez úzku štrbinu, pre klaustrofóbikov to bude ďalšia veľká výzva! 🙂 A ďalší vysoký rebrík na konci ktorého vás čaká to, po čom je tento vodopád pomenovaný – skalné okienko. 🙂

Okienkový vodopád, Suchá Belá, Slovenský raj

Okienkový vodopád, Suchá Belá, Slovenský raj

Korytový vodopád

Akoby ich jedna mater mala. Čuduj sa svete aj Korytový vodopád je predelený na 2 časti a pod každou časťou je, ako inak, krásne jazierko s priezračnou vodou.

Tento vodopád je vysoký 8,5 metra a pripomína mi nejaký prírodný tobogán, resp. vodopád zo Slovinska, po ktorom sa ľudia radi šmýkajú. Nachádza sa len 100 metrov nad Okinekovým vodopádom.

Tu už na mňa vždy padá taký smútok, že sa blíži koniec Suchej Belej…

Korytový vodopád na jar, Suchá Belá, Slovenský raj

Korytový vodopád na jar, Suchá Belá, Slovenský raj

Bočný vodopád

No a posledný vodopád v Suchej Belej je Bočný vodopád. Ľahko ho aj miniete, pretože sa nenachádza priamo v koryte Suchej Belej ale priteká zboku. V lete nemá vodu a teda vysychá. V zime, keď mrzne, je ale nádherný!

Má výšku 8 metrov, ale v zime vytvára mrznúci ľadopád na oveľa väčšej dĺžke. V Suchej Belej je však oveľa viac takýchto bočných vodopádikov, ktoré hlavne v zime viniknú. V lete si ich možno ani nevšimnete, buď vysýchajú, alebo len tak kvapkajú turistom na hlavu.

To je jeden z dôvodov prečo je Suchá Belá v zime taká krásna. Vynikne v nej oveľa viac toho, čo si v lete ani nevšimnete. Takže v zime bude Suchá Belá asi najkrajšia, čo myslíte?

Bočný vodopád, Suchá Belá, Národný park Slovenský raj - 5

Bočný vodopád, Suchá Belá, Národný park Slovenský raj – 5

Úzka štrbina v rokline Suchá Belá, Slovenský raj

Úzka štrbina v rokline Suchá Belá, Slovenský raj

Kam ďalej zo Suchej Belej?

Bicyklom či kolobežkou späť do Podlesku

Až sa nakoniec dostanete na koniec rokliny Suchá Belá, čaká vás ťažké rozhodovanie čo ďalej, možností je totiž viac než dosť. Ak sa potrebujete rýchlo vrátiť späť do Podlesku, v letných mesiacoch môžte využiť služby prenosnej požičovne bicyklov, ktorá na vás bude čakať v závere Suchej Belej.

Návrat do Podleska vám takto zabere len necelých 30 minút (a môžte si dať Suchú Belú znovu :)) Ak ale prídete mimo letných mesiacov, neostane vám nič iné iba sa vrátiť pešo. Nevadí, pešo si tak cestu krásnym lesom vychutnáte oveľa dlhšie než na bicykli (1,5hod).

Cesta z rokliny Suchá Belá, Slovenský raj

Cesta z rokliny Suchá Belá, Slovenský raj

Kláštorisko a Prielom Hornádu

Ďalšou z obľúbených možností je túra na Kláštorisko. Už je to vlastne iba prechádzka s miernym klesaním až k starému kartuziánskemu kláštoru z 13. storočia, takže ak už aj si nie ste celkom istí svojimi silami, tu veľa potrebovať nebudete.

Z Kláštoriska sa môžte vrátiť do Podlesku priamo po cyklochodníku, alebo okolo Kláštorskej rokliny prejdete k Hornádu a odtiaľ si popri Hornáde môžte užiť ešte ďalšiu zážitkovú prechádzku Prielomom Hornádu.

Kláštorisko, Slovenský raj

Kláštorisko, Slovenský raj

Tak čo, kedy vyrazíte do Suchej Belej? Slovenský raj ale nie je len o Suchej Belej, je tu toho ešte veľa, kam sa dá vyraziť. Ak potrebujete nejaké tipy, odporúčam: Slovenský raj – 19 miest, ktoré musíte navštíviť – Kam na výlet, tipy, turistické trasy, mapy

Tvorba webstránok

Julius Szabo

Tak som sa po čase (8 rokov) vrátil s5 na Slovensko a pre moju lepšiu orientáciu v teréne som si vytvoril túto stránku. Snáď pomôže aj vám lepšie sa zorientovať. Ak chcete viac tipov, mám aj web govisity.com ;)

Môže sa Vám ešte páčiť...

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *